12 Nisan 2010 Pazartesi

İnternette ‘ticari sır’ pazarı açtılar.

Sorunlu kredi ve çekleri bulunan şirketlerin bilgilerini internet üzerinden indirilen bir programla paylaşıma açan Kobisoft, yüzlerce şirketi deşifre etti. Şirketlerin ticari sırlarını 500 TL’ye rakip firmalara satan Kobisoft’un yetkilileri veri tabanının Merkez Bankası’na ait olduğunu söyledi. Merkez Bankası yetkilileri ve hukukçular ise “Bu iş yasadışıdır” dedi.

Temiz ve sorunsuz ticaret amacıyla kurulan ancak yüzlerce şirketi deşifre eden http://www.xkobi.com/ adlı internet sitesi kredi borcu ve sorunlu çekleri bulunan şirketlerin bilgilerini internette paylaşıma açtı. Türkiye’de 9 ilde ofisi bulunan ve merkezi İstanbul’da olan Kobisoft şirketine ait sitedeki ticari bilgiler, rakip firmalara 500 TL giriş ücreti ödenerek satılıyor. Bu bilgiler arasında daha çok şirketlerin sorunlu kredi ve çekleri bulunuyor.

Kullanmak da yasal değil

Merkez Bankası yetkilileri, bu bilgilerin sadece bankalarla paylaşılabileceğini belirterek, “Bu konuda çok şikayet alıyoruz. Ticari ve kişisel sırların paylaşılması kesinlikle yasal değildir” dedi. Sadece programı satanların değil kullananlarında suç işlediğini söyleyen Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Hakan Üzeltürk, “Bu tür bilgileri paylaşmak kesinlikle yasal değildir” diye konuştu.

Yasal işlem başlatıldı

Şirketin pazarlamacıları, programı satabilmek için “Merkez Bankası’nın veri tabanını kullanılıyoruz. Yasal bir işlem yapıyoruz” diye kendilerini savunurken, Kobisoft Koordinatörü Murat Yalkın, kara listenin üyelerden gelen bilgilerle oluşturulduğunu belirtti. Yaptıkları işin yasal olduğunu vurgulayan Yalkın, şirketin pazarlamacılarını da, “Biz bu sistemi müşterilerden gelen bilgilerle oluşturduk. pazarlamacılar ise programı satabilmek için bazen ‘Merkez Bankası’nın veri tabanını kullanıyoruz’ diyorlar. Böyle bir şey yok” diye konuştu. Merkez bankası yetkilileri de, bu tür bilgilerin paylaşıma açılmasının kesinlikle yasal olmadığını ifade ederek, bu tür firmalara karşı yasal işlem başlattıklarını söyledi.

Belgelerin gizliliği

Bir şirketin bankalarla veya ticari işletmelerle yaşadığı maddi sorunların başka firmalarca ele geçirilmesinin yasa dışı olduğunu söyleyen Prof. Hakan Üzeltürk, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bilgi paylaşımını Merkez Bankası sadece bankalarla yapabilir. Bu bilgiler el altında sızıyorsa bu da önemli bir suçtur. Belgelerin gizliliği gerekli kanunlarda belirtilmiştir. Bu programla bunlarda ihlal ediliyor demektir. Bu durmada önemli bir suç işleniyor.”

BDDK inceledi geri dönüş olmadı

Müşterilerden gelen bilgilerle kara liste oluştururken gerçek belgeler aradıklarını söyleyen Kobisoft Koordinatörü Murat Yalkın, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri sistemi inceledi. Ancak henüz bize geri dönüş yapılmadı. Bu sistem ve bilgi havuzu firmalardan gelen bilgilerden oluşuyor. Bünyemizde bulunan çalışanlar arasında Bankacılar ve Serbest Piyasa İstihbaratçıları Derneği’nden gelenler de var. Biz mevduat hesabını sorgulamıyoruz. Bu bilgiyi almamız imkansız bir şey. Burada piyasada ayıplı yaptığı bir ticaret varsa bu bilgiye TC numarası üzerinden ulaşılmasını sağlıyoruz. Ayıplı yaptığı ticaret karşılığında negatif durumu varsa bunu paylaşıyoruz. Bu sistem iş yapmak isteyene yol gösteriyor. Sıkıntılı firmalarla çalışmasını önlüyor.”

Kontörlü sorgulama

1 hafta boyunca takip ettiğimiz siteden programı bilgisayarımıza indirmek için önce şirketin İstanbul ofisine gıda firması olarak kendi bilgilerimizi bıraktık.
2 gün boyunca şirketin İstanbul ofisinden yanıt bekledik.
Daha sonra irtibata geçtiğimiz bir yetkili yardımıyla programı bilgisayarımıza indirdik.
Giriş ücreti olarak 500 TL talep edildi. Ancak deneme yapmadan programı satın almayacağımızı söyledik.
Daha sonra sistemi denemek için İstanbul’daki bir yetkili bize 10 sorguluk üyelik verdi.
Daha çok sorgu için para verip kontör yüklememiz istendi.
Kobisoft programını nasıl kullandı.
3 dakika sonra

Programda önce şahıs sorgulamalarını yaptık.

Sorgulamasını yaptığımız kişinin adı ve soyadı ile TC kimlik numarasını sisteme girdik.
Yaklaşık 3 dakikalık beklemeden sonra şahsa ait sorunlu kayıt olmadığı bilgisine ulaştık.
Bu şekilde 4 kişiyi daha sorguladık ancak sorunlu bir kayıt bulamadık.

Sorunlu krediler

Daha sonra vergi numarası ve vergi dairesini bulduğumuz bir şirketi sisteme girdik.
Liste sırasında kırmızı renk alan şirket adında sorunlu kayıtlara ulaştık.
Analiz sonuç detayını istediğimiz şirketin karşılıksız çıkan çek bilgilerini gördük.
Bu bilgilerde evrak numaraları, tarihleri ve çekilen krediler vardı.

İhbar Et, Para Kazan

    Her bir muhbirin cebine ortalama 8 bin 800 lira girdi. 2007 yılında ise ihbarda bulunan 87 kişiye toplam 613 bin lira (kişi başı 7 bin 045 TL) ödenmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı, kendisine gelen her ihbarı ayrıntılı şekilde inceliyor. Denetimlerde ihbar doğru çıkarsa muhbire, tespit edilen vergi kaçağının ve kesilecek cezaların yüzde 10'u kadar ikramiye veriliyor. İkramiyenin üçte biri verginin kesin olarak tahakkukunda, üçte ikisi ise verginin tahsilinden hemen sonra ödeniyor.


    Maliye'ye 2008 yılında vergi kaçağına ilişkin toplam 4 bin 763 ihbar dilekçesi geldi. Bu rakam, 2007 yılında 3 bin 636 olmuştu. İlgi gören ödüllü ihbarcılık sisteminin kamuoyunun yakından tanıdığı pek çok ünlü ismi de birbirine düşürdüğü belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre vergi dairelerinin kapısını çalan ihbarcılar arasında Türkiye'nin önde gelen sanatçıları da yer alıyor. Bakanlık yetkilileri, magazin dünyasının gündeminden düşmeyen sanatçıların birbirlerini vergi kaçırdıkları yönünde şikâyet ettiğini vurguluyor. İhbar ikramiyesi için birbiri hakkında vergi kaçırdığı iddiasında bulunanlar arasında baba-oğlun bile bulunduğu belirtiliyor.
Maliye, vergi ihbarlarını teşvik etmek için verilen ödül miktarını da tespit edilen kaçak tutarının yüzde 10'undan 15'ine çıkarmayı planlıyor. Etkin denetimin yanı sıra kanunun eski olmasından kaynaklanan bir sorun olduğunu belirten Maliye kaynakları, "78 yıllık bir kanunla vergi ihbarcılarına ödenen para herhangi bir şekilde artmıyor. Bu da ödülü cazip olmaktan çıkarıyor." dedi.

kaynak:Zaman