10 Şubat 2012 Cuma

Gönüllü Google Kullanıcısı 340 dolar kazanacak

Google'a gönüllü olarak katılan kullanıcılar 340 dolar kazanacaklar

Gizlilik politikalarında değişikliğe gittiği için son haftalarda gündemden düşmeyen Google, kullanıcıların internet alışkanlıklarını ölçmek için yeni bir proje hazırladı. Gönüllülük esasına dayanan projeye katılan kullanıcılar, bunun karşılığında Google'dan para alıyor.



Screenwise ismini yaşıyan Google'ın yeni projesi kapsamında internet devi, kullanıcalara Chrome altında çalışan bir eklenti sunuyor ve bu eklentiyi kullanma karşılığında kullanıcılara para ödüyor. Eklentinin Chrome'a entegre edilmesiyle birlikte Google, internette sörf eden kullanıcıların internet alışkanlıklarını takip ediyor. Projeye dahil olup eklentiyi bilgisayarına kuranlara Google, 5 dolarlık Amazon hediye kartı kodu hediye ederken, 3 ayda bir kullanıcılar 5 dolar kazanmaya da devam ediyor. Projenin süresi şimdilik 1 yıl olarak belirlenmiş durumda.

Ancak iş bununla da bitmiyor. Ars Technica'da yer alan habere göre Google, isteyen kullanıcılarına Screenwise projesi kapsamında Screenwise Data Collector (Screenwise Veri Toplayıcı) cihazını veriyor. Cihaz, herhangi bir ağa bağlanıyor ve kullanıcıların internette yaptıkları her şeyi kayıt altına alıyor. Bu cihazı alıp projeye dahil olan kullanıcılara kayıt işlemi karşılığında 100 dolar verilirken, bir yıl süresince de her ay 20 dolar ödeniyor.


GOOGLE TOPLADIĞI BİLGİLERİ NE YAPACAK

Gizlilik kurallarında değişikliğe giden Google'ın bu son hamlesiyle birlikte kafalar da bir hayli karışmış durumda. Akıllardaki soru ise şu: Google topladığı bilgileri ne yapacak, daha da önemlisi kimlerle paylaşacak?



Kayıt olurken kullanıcının karşısına gelen sözleşmede Google, merak edilen bu noktaya açıklık getiriyor aslında. Şirket, topladığı bilgileri akademik enstitüler, reklamverenler ve yayıncılarla paylaşacağını belirtiyor. Ancak "https" gibi gizliliğin maksimum seviyede olduğu durumlarda (örneğin bankacılık işlemleri yaparken) sistem, kullanıcının kaydını tutmuyor ve devredışı kalıyor.



2 BİN 500 KİŞİ PROJEYE KATILDI

Şu ana kadar sisteme 2 bin 500 kişi dahil oldu; ancak haberi yazdığımız sırada google.com/landing/screenwisepanel/ adresine girildiğinde kayıt kabulünün yapılmadığını gördük.



GOOGLE: ZORLAMA YOK, GÖNÜLLÜ KULLANICILARI BEKLİYORUZ

Google, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Diğer pek çok şirkette olduğu gibi biz de daha iyi hizmet verebilmek için kullanıcılarım medya kullanım alışkanlığı üzerine araştırma yapıyoruz. Zaten tamamen gönüllü kullanıcıların katılabildiği sistemde kullanıcılar dilediği sürece bu araştırmamıza katılabiliyor, dilediği zaman ayrılabiliyor."Hürriyet