26 Ağustos 2010 Perşembe

“Evden nasıl iş yapılır, nasıl para kazanılır?”

Internet, işimize dair bilgi ve belge yönetimini, her yerden yapılabilir hale getirmiştir, ek olarak çok daha fazla bilgiyi de kaynak olarak önümüze sunmuştur. 2025 yılında, beyin gücüyle yapılan işlere sahip olanların %40’ının evlerinden işlerini yürütecekleri öngörülüyor. %40 çok ciddi bir rakam, zihinsel işlerde çalışan kesimin neredeyse yarıya yakını… Buradan anlaşılan en önemli şey şu; evden de gayet güzel iş yapılabilir ve para kazanılabilir.
 “Evden nasıl iş yapılır, nasıl para kazanılır?” Google’da en çok aranan cümlelerden biridir bu ve sonrasında önünüze binlerce seçenek sunulur, çoğu da şirket reklamlarıdır. Ama aramalar devam eder, çünkü mevcut bilgiler çok da yeterli gelmez ya da kendini tam anlatamaz. Her şey bu kadar kolay olsa sokaklarda işsiz kalmaz, herkes evinden tıkır tıkır parasını kazanır.
 Demek ki burada gözden kaçırılan bazı şeyler var, neler olabilir? Beyin gücüyle yapılan ve zihinsel işler dediğimiz alan, o kadar da basit değildir. Donanımsız ve organize olmamış bir beyinden sistemli iş çıkmaz. Ruh haliniz  yaptığınız işe uygun olmalı, iş ortamınız da ruh halinizi iş için uygun düzeye getirmelidir, aksi takdirde “çuvallarsınız”. Gerçekçi olmak, “bir zarara yatırım yapmaktan” daha iyidir.
Evden çalışmak istediğinizde düşünmeniz ve çözmeniz gereken çok şey vardır. Çünkü yapmayı planladığınız işin tüm aşamalarını siz gerçekleştirmek zorundasınızdır.  Şirketinizin sekreteri, satın almacısı, fotokopicisi, çaycısı, satış ve müşteri temsilcisi, pazarlamacısı, iş geliştirmecisi, halkla ilişkiler ve reklamcısı, web tasarımcısı,  getir-götürcüsü, fatura ödeyicisi, temizlikçisi, kapıcısı siz olursunuz. Hele ki ailenizle birlikte yaşıyorsanız, bu görevlere başkaları da ani şekillerde dahil olabilir ve eliniz ayağınız birbirine karışabilir. İş yapamaz hale gelebilirsiniz. Bir de yapmanız, hem de iyi yapmanız gereken ana işiniz vardı değil mi?
Evden yapılan işleri, ev ahalisinin daha önce böyle bir deneyimi ya da gözlemi yoksa,  normal bir iş olarak algılamasını sağlamak ve evde kuracağınız düzene yardımcı olmalarını sağlamak  pek de kolay değildir. Burada iki önemli faktör önemlidir: Birincisi zor olandır; önce bir süre bir derviş gibi sabırlı davranarak bu şekilde para kazanılabileceğini bizzat kanıtlamanız gerekir. İkincisi ise; o kazandığınızın belirlediğiniz bir kısmını ev gelirine aktarmak ve kazanmaya devam ettikçe daha fazlasını eve aktaracağınızı belirtmektir. Ve madem gerçeklerden devam ediyoruz, ev ahalisine bundan çıkarlarını anlatmanız onların hoşuna gidebilir ve algılarını değiştirmeye başlayabilir.  Yapmaları gereken, sadece ev içinde işinize gösterecekleri saygı ve destek olup da karşılığında bir kazançları olacağını düşündüklerinde, evden çalışma ile ilgili düşünceleri ve davranışlarının daha olumlu olması oranı yükselecektir. Bunu iş dünyasında Kazan-Kazan felsefesinin (piyasada “sen beni gör ben de seni göreyim” deyimi gibi ), evdeki iş ortamına uygulanması olarak da düşünebilirsiniz. İyi bir satış temsilcisi olmaktan bahsetmiştim, ev ahalisini ikna ederken aynı zamanda bir nevi kendi işinizi ilk kez evden satmış oluyorsunuz, belki de en zorunu başarmış…


Daha sonrası sıkı bir “zaman yönetimi” gerektirir, bu kadar işi siz yapacağınız için başarılı bir zaman cambazı olmalısınız aynı zamanda, piyasada tutunanların çoğu zamanı iyi kullananlardır. Bunda zorlanıyorsanız “Zaman Yönetimi” ile ilgili kitapçılarda bir sürü kitap bulabilirsiniz, bunlardan birini alıp zamanınıza hakim olmaya başlayabilirsiniz.
Beyin gücüyle iş yapmayı planlayan birine “kişisel gelişim”in ne kadar önemli olduğundan bahsetmeme gerek olmamasını tercih ederim, ama yine de tedbiri elden bırakmayayım. Olabildiğince çok kaynaktan faydalanmak, yani “okumak, bol bol okumak ve yine okumak”. Burada da yine iki faktör çok önemli: İlki; işinde iyiler arasına girme niyetiniz varsa, yabancı dildeki kaynaklara ulaşabilmeniz ve faydalanabilmeniz için İngilizce’yi ne yapıp edip öğrenmek zorundasınız. Bundan kaçışınız yok, korkmayın ve saklanmaya çalışmayın, bahaneler sıralamayın, onun yerine ileriye doğru bir adım atın. İnternet’te bununla ilgili ücretsiz hizmet veren çok kaynak var, size lazım olan ise disiplin ve pes etmemek, azimle devam etmektir. Hedeflerinizi düşünmeniz, odaklanmanızı kolaylaştırır. İkincisi; Her zaman belirttiğim gibi, zaman sadece bilgi değil, hız dünyası, aynı bilgiye çok kişi sahip olabilir ama en hızlı olan öne geçer. Hızlı okumayı öğrenin. Ben bu konuda, Muhsin Kadıoğlu’nun Çok Hızlı Okuma Teknikleri kitabından epey faydalandım, tavsiye edebilirim.
Ve tüm bunları yaparken, işinizi tanıtmak açısından bir de sosyal olmanız gerekir. İnternet üzerinden çalışanlar için Sosyal Medya araçları bulunmaz bir nimet, ama aynı zamanda müthiş bir zaman hırsızı. Sosyal Medya araçlarındaki hesaplarınızı doğru konumlandırmanız size hem iş, hem sosyalleşme hem de zaman kazanma alanında çok şey katar. Sosyal Medya ile ilgili araştırmaları takip etmenizin bu konuda size epey fayda sağlayacağını söyleyebilirim.
Onca işle uğraşmak zorunda kaldığınızı düşünerek, baş etmekte zorlanıyorsanız, işinizi kolaylaştırma yolunda size şöyle bir yöntem önerebilirim: Evden çalışanlar arasında iş bölümü. Evden çalışanlar olarak birbirinizle iletişime geçin. Evden iş yapan herkes tam zamanlı çalışmıyor olabilir, yarı zamanlı (part-time) olarak çalışanlar varsa onlara aranızda anlaşacağınız uygun meblağlara iş aktarabilirsininiz. Böylece size asıl para getirecek olan ana işinize daha fazla odaklanabilir ve zamanınızı daha verimli yönetebilirsiniz.

Hiç yorum yok: