15 Eylül 2010 Çarşamba

Ev kadınlarına yeni iş olanağı

Artvin?de göçün etkisiyle genç nüfusun göç vermesi ve bunun doğal sonucu olarak yaşlı nüfusundaki artış, yeni bir iş kolunda faaliyeti zorunlu hale getirdi.



Artvin’de ekonomik yoksunluk içerisinde bulun birçok ev kadını, ev temizliği, küçük işletmelerde temizlik ve aşçılık derken yeni iş alanları bulmaya başladılar. Memur kenti Artvin’de çocuk bakıcılarına ihtiyaç da giderek artıyor.
 
Artvin’in yıllardır göç vermesi ve genç nüfusun il dışına göç etmesiyle birlikte nüfus dengeleri değişiyor. Şehir merkezinde yaşlı ve engelli nüfusunun artışıyla birlikte hizmet alanlarına yeni bir iş kolu ihtiyacı daha ilave oldu. Artvin’de evinde yaşlısı, hastası, engellisi ve çocuk bakıcılığı yapabilecekler için doğal istihdam imkanı doğdu.
 
Bu taleplere cevap verecek nitelikli, eğitimli elamanların olmaması doğal olarak ev hanımlarını, bakıcılık işine yönlendirmeye başladı. Hem kendi ekonomik özgürlüğünü kazanıyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Çocuklarının, evinin ihtiyaçlarını gideriyor. Bu iş kolunda yıllardır kendince hizmet veren Aynur Dinler(40) bu işe önceleri ekonomik olarak zor günler geçirirken imdadına hastanede hastabakıcılığı yaparak başlamış. Daha sonra talep karşısında sürekli hasta ve yaşlı bakımı yaparak para kazanmaya devam ettiğini anlatarak, “Artık, tesadüfler ve ihtiyaçlar karşısında benim de mesleğim, hasta bakıcılığı oldu. İyi hizmetim nedeniyle tercih edilen bir hasta bakıcısı oldum.” dedi.
 
Dinler, “Ben 8 hastaya sürekli baktım, son üç yıldır kimsesiz, yaşlı ve engelli olan Sultan Gül’e evimde bakım yapmaktayım. Sultan Teyzemiz artık bizim insanımız oldu. Ona çocuklarım pako can diyerek severek, hizmet etmekteler. Sultan Teyzemizin çocuğu yok. Kardeşleri vardı, şuan bir kardeşi hayatta kaldı. O da bakıma muhtaç, yaşlı. Bu bakımdan Sultan Teyzeme evimde bakıyorum. Biz ana kız gibi günümüzü geçiriyoruz. Elimden geldiğince temiz sağlıklı bakmaktayım. Sultan Teyzeyi hastaneye ayağı kırık vaziyette getirmişler. Bakımını yapacak kimse olmadığından başhekim beni çağırdı. Sultan Teyzeme ücret karşılığı bakmamı istedi. Sultan Teyzemle, o tanışmayla artık ayrılmaz bir parça olduk. Kendisi bizden ayrılmıyor. ‘Benim bu evden cenazem çıkar’diyor. Bu durum karşısında vicdani ve inansı görevimizi yapıyoruz.” dedi.
 
Aynur Dinler açıklamasının devamında ise “Artvinli ev hanımları benim gibi evlerinde çalışarak çocuk hasta bakabilirler. Bunun karşılığında para kazanabilirler. En zor zamanlarımda hasta bakarak kazandığım parayla ailemin geçimini sağladım. Bugün çok şükür durumumuzu eskiye oranla düzelttim. Artvin’de gençler devlet dairesinde çalışmakta. Evde hasta, yaşlı ana babaya bakacak kimse yok. Mecburen bakıcıya ihtiyaç olmakta. Artvin’de yaşlı bakımı için devletin her hangi bir hizmet birimi yok. Huzurevi, rehabilitasyon ve bakım merkezi yok. Artvin için bu en acil ihtiyaç. Yaşlılara, engellilere hizmet verecek SHÇEK‘in ilgili hizmet verecek birimlerinin oluşması şart. Bu insanlar; kaliteli hizmet almalı kalan ömründe huzurlu sağlıklı yaşamalı.
Artvin’de hasta bakıcılığını, aileler kendi imkanlarıyla, kolu komşularından destek isteyerek bakımlarını yaptırmaktalar. Bu bir bedel karşılığı . Zaman zaman hasta bakıcısı bulmakta zorlananlar, İş-Kur aracılığıyla da bakıcı bulmaya çalışıyorlar. Ben hasta bakıcılığı görevini severek, isteyerek yapmaktayım.
Benim gibi ev hanımları, eğer hasta baksalar önemli ekonomik gelir elde ederler. Kimse evlerde boşoturmasın. Koca parası yemesinler. Ailede eli iş tutan herkes çalışmalı. Ama devlet dairesinde ama evde çalışana iş, aş ekmek her zaman vardır. Para kazanmak kolay değil, ekmeğimiz için mücadele ediyoruz.Artvin’de incelediğim kadarıyla çocuk bakıcılığı, hasta, yaşlı ve engelli bakıcılığı için aileler mutlaka yardımcı arıyorlar. Bu konuda ev hanımları Halk Eğitimi Merkezinin açacağı hasta bakım kurslarına gitmeli. Eğitimli, bilinçli bakımı öğrenmeliler. Bakıcılık artık profesyonel anlamda meslek olmak zorunda. Bakıcılık büyük sorumluluk isteyen bir uğraş. Baktığın hastanın ihtiyaçlarını karşılamak zorundasınız. Artık devletimiz evde bakım parası vererek bakıma muhtaç olan birçok insana, aileye katkı yapmaktadır. Onların yaşama standartları artmakta beraber, aileleri tarafından daha iyi yaşam koşulları sunulmakta.
Her ay devletimiz evde bakım parası için bir asgari ücret vermekte, bu önemli destektir. Maddi durumu iyi olmayan devletin vermiş olduğu evde bakım ücreti ile bakıma muhtaç aileler yardımcı tutabilirler. Devlet tarafından bakım ücreti nasıl olsa ödenmektedir. Ayrıca evimde bir yatılı hasta bakabilirim. Bu işi evimde yapmaktayım. İhtiyacı olan aileler varsa yardımcı olabilirim. “ dedi.

Hiç yorum yok: