13 Kasım 2010 Cumartesi

Milyonlarca Kişi Neden Evde Çalışmayı Tercih Ediyor?

Evde çalışmanın ortaya çıkışı, kendi işini kendi evinde yönetmek isteyenlerin sayısındaki artışın nedenleri, evde çalışmanın şirketlere ve çalışanlara sağladığı avantajlar ve beraberinde getirdiği olumsuzluklar...

Evde Çalışmanın Ortaya Çıkışı
İş yerinde çalışma verimliliği ile ev konforunun birleştiği iyi tasarlanmış bir ofis evde çalışmak... Şirkette yapabileceğiniz tüm işleri yapabileceğiniz bir bilgisayar, her an iş yeri ile görüşebileceğiniz bir iletişim sistemi ve öğle arasında çocuklarınız ve eşinizle beraber mutfakta yemek yemek... Yeni ekonominin ve teknolojinin iş dünyasına armağanı ofis evler bugün pek çok ülkede çok sayıda şirket tarafından tercih ediliyor. Çalışanlar verimlilik ile konforu sunan bu yeni çalışma biçimine artık daha fazla ilgi gösteriyor.
Her ne kadar evde çalışma olgusunun yaygınlaşmasını yeni ekonomiye borçlu olsak da aslında evde çalışmanın tarihçesi daha önceki dönemlere dayanır. 1970' li yıllardan itibaren dünyanın çeşitli ekonomilerinde yaşanan durgunluk ve buna bağlı olarak ortaya çıkan işsizlik işletmelerin istihdam politikalarına yeni yaklaşımlar getirmiştir. Esnek çalışma sistemleri geliştirilmiştir. Ekonomik kriz dönemlerinde işçilerin işlerini kaybetmeden işletmenin ayakta kalmasını sağlamak amacıyla geliştirilen esnek çalışma sistemleri bugünkü iş dünyasında sadece kriz dönemlerinde uygulanmakla kalmamakta, sürekli bir çalışma biçimi olarak görülmektedir.
Evde çalışma zaman esnekliği yanında çalışma yeri esnekliği de sağlamıştır. Bu yönüyle evde çalışmayı esnek çalışma biçimleri arasında en radikal olanı olarak niteleyebiliriz.

Ofise gitmeyip evdeki elektronik donanımla işleri halletmek olarak özetleyebileceğimiz evde çalışma esas olarak şirketler tarafından iş verimliliğini artıran bir yenilik olarak görülmektedir. Ekonomik sistemlerde çalışan ve işveren arasında her zaman bir sorun olarak beliren esnek çalışma sistemleri bugün evde çalışma yaklaşımının taraflarca benimsenmesiyle bir anlaşma ortamına dönüşmüştür.
Şirketler ve çalışanlar arasındaki bu işbirliğini doğrulayan veriler de evde çalışmanın en yaygın olarak görüldüğü ülkeden, Amerika Birleşik Devletleri'nden geliyor. Evde çalışma endüstrisi bu ülkede 427 milyar dolarlık bir parasal büyüklüğe ulaşmış durumda. ABD'de bir iş yerine bağlı olarak evde çalışan veya kendi kendinin patronu olarak işini evde yapan insanların sayısı ise 16 milyonu geçmektedir. Amerikan hükümetinin tahminlerine göre çalışanların % 40'ı haftanın belli günlerinde evlerinde çalışmaktadırlar. Amerika' da faaliyet gösteren SBA (Small Business Administration) adlı kuruluş, evde kurulan ticari işlerin % 57' sinin 5 yıl içinde örgütlenmiş bir şirkete dönüştüğünü tahmin ediyor.

Telekomünikasyon ve Evde Çalışma
Bir şirkete bağlı olarak ofis evlerde çalışmak evde çalışmanın tek biçimi değildir. Kendi işini kurup, bunu ofis evinden yürütmek şeklinde açıklayabileceğimiz "home-based businesses" bir tür evde çalışma biçimidir. Pek çok kişi bir organizasyona bağlı kalmaksızın ve kapsamlı bir iş yerine ihtiyaç duymaksızın evine kurduğu bir ofiste veya atölyede hayatını kazanmak istiyor. Çoğu kez tek kişilik bir organizasyondan oluşan "home based businesses" lar çok farklı alanlarda küçük üretimler yapabiliyor. Örneğin, bir ev kadını küçük bir dikiş makinesi ile terzilik yapabiliyor. Evde yemek yapıp bunu dışarıya satabiliyor. Veya bir yazar ofis evinde yazdığı bir yazıyı yayıncılara gönderebiliyor. Çevirmen iletişim teknolojilerini kullanarak aldığı bir yazıyı yine aynı yolla müşterisine gönderebiliyor.
Bir patrona ve şirkete bağlı çalışmaktan sıkıldınız. Yeterli iş deneyimi ve girişimcilik ruhunu kendinizde görüyorsunuz. Artık kendi işinizin patronu olmak istiyorsunuz. Üstelik işinizi evden yönetmek gibi bir kolaylık size eğlenceli geliyor. Yüksek sesle "Oh be! Dünya varmış. Artık evimde çalışacağım ve patron ben olacağım," diye haykırmak geliyor. İşte tam bu anda beyninizin en akıllı köşesinden gelmesi gereken çağrı "Ben bu değişime hazır mıyım?" sorusu olmalı. Gerçeklere bakarsak, her yıl dünyada binlerce kişi kendi işini yapmak için işinden ayrılıyor. Ancak, bu yolda başarısız olanların sayısı hiç de az değil.
Kendi işinizi evde kurmaya hazırlanırken başlangıçta kendinize sormanız gerekenler şunlar olmalıoğru işi yapmak için yetenek ve bilgiye sahip miyim? Başlangıç maliyeti, potansiyel kazanç ve mal/hizmet fiyatları konusunda araştırma yaptım mı? Pazarlama ve tanıtım için ne oranda bütçe oluşturmalıyım? Vergi ve yasal mevzuat konusunda bilgim var mı?

Bunlar sorulacak temel sorulardır ve daha farklı bilgileri kapsayan geniş bir fizibilite çalışması yapılmalıdır. Faaliyet göstereceğimiz sektörün makro yapısı hakkında da güncel bilgilere ulaşmak için istekli olmalıyız. Sektör rekabetçi olacaktır, global gelişmeler ve yenilikler iş yapış süreçlerinizi etkileyecektir. Örneğin, bir bilgi işlem danışmanı olarak çalışıyorsanız teknolojik buluşlardan her saniye haberdar olmanız gerekir. İşinize yarayan yeni bir yazılım müşterilerinizi arttırabilir ve işinizi kolaylaştırabilir. Üstelik pazarda küçük bir oyuncu olarak yer almanız organize olmuş büyük firmaların sizinle rekabet etmesini engeller. Bu ortamda profesyonelce çalıştığınız takdirde, işinizi büyütebilirsiniz. İşin türü teknolojiyi ne kadar kullanacağımızı, müşterilerimizin özelliklerini belirler. Bir çevirmen olarak çalışıyorsanız müşteriniz ile iletişim teknolojilerini kullanarak rahatça iş yapabilirsiniz. İşinizi e-mail ile alır ve e-mail ile teslim edersiniz. Ayrıca müşterinize mekan olarak uzaklığınız çoğunlukla herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak evde yemek yapıp satan bir ev kadını iseniz, müşterileriniz muhtemelen size daha yakındır ve onlarla yüz yüze görüşme imkanınız vardır.
Çok farklı iş kollarında tek başına gerçekleştirilebilen, işin yapısına göre teknolojinin devreye girdiği bu işlere birkaç örnek:

  • Halkla ilişkiler ve imaj danışmanlığı
  • Küçük çaplı reklam ajansı
  • Aerobik öğretmenliği
  • Vücut ve masaj terapisti
  • Bilgisayar danışmanlığı
  • İç mimarlık
  • Fotoğrafçılık
  • Antikacılık
  • Marangoz ustalığı
Evde Çalışma Niçin Bu Kadar Tercih Ediliyor?
Bu soruyu çalışanlara sorsaydık şu yanıtı alırdık: Evde çalışmak çok rahat. Verimliliğim artıyor ve trafik stresi yaşamıyorum. Şirket sahipleri ve yöneticiler ise muhtemelen, böyle bir çalışma sisteminin doğru uygulandığı takdirde, iş verimliliğini artırdığını ve ofis maliyetlerini azalttığını savunurlardı.
Ofis evlerin yaygınlaşmasının diğer nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
  • İletişim teknolojilerinin iş hayatına sokulması. Ofisteki işi diskete kaydedip evdeki bilgisayara aktarmak ve evde çalışmak aslında ofis evlerin önünü açan önemli bir gelişmeydi. Sonraki dönemlerde internet ve mobil servisler ofis evlerin elverişli bir çalışma ortamına dönüşmesini sağladı. E-mail, sesli mesaj, faks, çağrı sistemleri gibi iletişim kolaylıkları;telefon, faks makinesi, yazıcı gibi donanımlar evleri adeta bir çalışma cennetine çevirdi.
  • "Home based businesses" lardaki hızlı artış. Pek çok kişi küçük çaplı ticari işlerini evlerinde yürütmek istemektedir. Kendi kendinin patronu olmayı tercih edenler evlerinde oluşturdukları küçük bir ofisin iş hacimleri için yeterli olacağını düşünmektedirler.
Kadınlar ve Evde Çalışma
Günümüzde kadınların çalışma dünyasına olan katkıları esnek çalışma sistemleri ile birlikte hız kazanmıştır. Kazancıyla ekonomik bağımsızlığını kazanan ve aile bütçesinin sorumluluğunu paylaşan çalışan kadınlar için evde çalışma, kadınların çalışma hayatında karşılaştığı birtakım sıkıntıları hafifletmiştir. Çalışan kadınlar en çok iş ile aile rolleri arasında her zaman var olan çatışmalardan yakınmaktadırlar. İnsan kaynaklarına önem veren şirketler çalışan kadınların kariyer gelişimini sağlarken aynı zamanda ev ile ilgili sorumluluklarını da yerine getirmeleri için evde çalışma sistemine öncelikle kadınları dahil etmiştir.
Kadınları evde çalışmaya teşvik eden etkenlerin başında ev halkı ile daha sıkı bir iletişim içine girme isteği yer alır. İş yaşamının yüksek temposundan geriye az bir zaman kalmakta ve çalışan kadın eve yorgun dönmektedir. Evde kendisini bekleyen işler, yemek yapmak, temizlik, ev bakımı ve aile ile ilgilenmek için enerji ve istek kalmamaktadır. Bu olumsuz durumu yaşamak istemeyen kadın için evde çalışma iyi bir fırsat olabilmektedir. Üstelik evin rahatlığı ve esnek çalışma ortamı evde çalışmayı kadınlar için cazip kılmaktadır. Evde çalışan kadınların dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise ev yaşamı ile iş arasındaki dengenin sağlıklı kurulmasıdır. Bu dengeyi kurmada kadınlar erkeklere göre daha da zorlanır. Evin toparlanması, temizliği, çocukların bakımı özellikle erkek egemen toplumlarda kadınlara yüklenir. Bu sorumluluktan çalışan kadınlar da payını alır. Çalışan kadın bu tempoyu iyi ayarlamalı, evde çalışma saatlerini belirlemeli ve o saatlerde işi ile ilgilenmelidir. Ofis evi kullanan bir başkası varsa çalışma saatleri ona göre ayarlanmalıdır. Ofis evin iki veya daha çok kişi tarafından kullanılması her zaman belgelerin kaybolması veya karışması için risk yaratır. Bunu önlemek için ofis evi kullanan diğer aile bireyleri ile anlaşmalı ve yer paylaşımı yapılmalıdır. Ayrıca kendimize ait programlar ve dosyaları da şifre koyarak güvenli tutmalıyız.
Kariyer gelişimi için evde çalışmayı bir fırsat olarak gören çalışan kadınlar dışında, "görünmeyen sanayi işçiliği" sektöründe çalışan kadınlar ne yazık ki işin karanlık yüzü olarak karşımıza çıkıyor. Eve iş verme olarak adlandırabileceğimiz bu sistemde işveren, az bir ücret karşılığında işçinin kendi evinde üretim yapmasını sağlamaktadır. Fabrika üretimine göre daha ucuz olan bu sistemin maliyet düşüklüğü işçiye daha az ücret verilmesinden kaynaklanıyor. Eve iş verme sisteminde çalışanların çoğu kadınlar ve çocuklardır.

Sınırlı becerilere sahip olan ve maddi gücü az olan kadınlar genellikle parça başı üretim üzerinden ücret almaktadırlar. Bu tür evde çalışma kayıt dışı ekonomiye girer ve işverenin vergi, sigorta ve fabrika maliyetlerini azaltır. Nitelikli kadın çalışanların çalışma ortamlarındaki konfor ve verimliliğin tersine, eve iş verme sistemi her açıdan olumsuzluklarla doludur.
Eve iş verme sisteminde evde çalışmanın huzuru, rahatlığı ve çalışma zevki yoktur. Bu sistemde özgürlük çok sınırlıdır, çalışan yapacağı işi kendisi belirlemez. İşini belli bir zaman dilimi içerisinde bitirmek zorundadır. Çalışma için özel bir ofis veya alan söz konusu değildir. Ayrıca düzenli bir iş kapasitesi de gerçekleşmez. İşveren bazen çok fazla iş getireceği gibi bazen hiç iş olmamaktadır. Çalışanlar ya çok iş altında ezilmekte, ya da geçici bir süre işsiz kalmaktadırlar. Eve iş verme sisteminin yasal durumu ise tamamen yasasızlıktan oluşmaktadır. İşveren tarafından herhangi bir sosyal güvence sağlanmamaktadır. Ücretler çok düşüktür. Kontrol tamamen işverenin elindedir. Çalışanın kontrol edebildiği tek durum ise çalışıp çalışmama isteğidir. Bu da çoğu kez ekonomik durumun zayıflığından dolayı çalışanı işverenin şartlarına bağlı kalmaya mahkum etmektedir.
Sonuçta eve iş verme sistemi bir istihdam türü olarak görülse de yasal dayanak yoksunluğu, olumsuz çalışma koşulları ve düşük ücret kadınlar için cazip olmayan bir iklim yaratmaktadır.


9 yorum:

Adsız dedi ki...

I all the time used to study paragraph in news papers but now as
I am a user of net therefore from now I am using net for content, thanks to web.
Also see my webpage :: What is addiction?

Adsız dedi ki...

Thank you for another informative website. Where else could I get that type of
information written in such an ideal method? I have a mission that I am just now running on, and I've been on the glance out for such information.
My webpage: Marc Primo

Adsız dedi ki...

Malaysia & Singapore & brunei best on-line blogshop for wholesale & supply korean add-ons, earrings, earstuds, pendant, rings, hair, bangle
& trinket accessories. Promotion 35 % wholesale rebate. Ship Worldwide
My website - trade options online

Adsız dedi ki...

Hello, I desire to subscribe for this webpage to get latest
updates, thus where can i do it please assist.


Feel free to visit my homepage - xxx movies

Adsız dedi ki...

This post will assist the internet users for setting up new webpage or even a blog from start to end.


Here is my homepage sexy girl chat

Adsız dedi ki...

If some one desires expert view concerning blogging and site-building after that i propose him/her to pay a visit this web site,
Keep up the pleasant work.

Feel free to visit my homepage :: http://www.onhiddencam.info

Adsız dedi ki...

If some one wants to be updated with latest technologies then he must be pay a visit this web page and be up
to date everyday.

my web site ... http://www.teenpornsexpussy.com/alison-angel-38/

Adsız dedi ki...

Very great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I've really loved surfing around your weblog posts. In any case I'll be subscribing
in your feed and I'm hoping you write again soon!

Feel free to visit my web site - cuteteenporn.net

dunden.com dedi ki...

evlere iş veren firmalar
https://www.dunden.com/