16 Eylül 2010 Perşembe

Homeofis iş fikri: Seninbebeklerin.com

Seninbebeklerin.com sitesini ziyaret edince, bu tıpa tıp sahibine benzeyen kişiye özel örme bebekleri görünce şaşırıyorsunuz. İçinizden “ne şahane” diye geçirirken, “acaba nedir bunlar” diye biraz daha araştırma yapıyorsunuz nette. Sevdiklerine orjinal hediyeler vermek isteyenler için bir alternatif olarak düşünülmüş bu şahane amigurumi bebekler meğer bir çok marifetli ev hanımı tarafından üretilip internet üzerinden satılıyormuş.
Seninbebeklerin.com da bu marifetli hanımlardan biri olan Dilek Uçar’a ait. Dilek Hanım hem sitesi üzerinden sipariş alıyor hem de kişisel blogu http://seninbebeklerin.blogspot.com/ üzerinden onu heycanla takip eden okuyucuları ile amigurumi maceralarını paylaşıyor.
Seninbebeklerin.com gibi daha bir çok hünerli elleri görebiliyoruz internette. Nitekim Star Gazetesi geçen haftalarda “amigurumi hanımları” üzerine bir makale de yayınlamış.
Evden örme bebekler üreterek, farklı hayallere yelken açan diğer hikayeleri merak ediyorsanız, buyrun efendim:
Japonlar ‘Oyuncak örmek sanattır’ deyip adını amigurumi koymuş. Sevimli karaktere bürünüp de karşımıza çıkan bu oyuncakların çocuklardan sonra yeni gözdesi yetişkinler. Kimi çocuğuna oynaması için kimi de aile bütçesine katkı sağlamak için ilgi duymuş bu sanata.. Gelin, bu sanatı daha yakından tanıyalım.
Çoğumuzun plastik bebeklerle oynadığı 80’li yıllarda yurtdışından gelen ağlayan bebekler ve Barbie’ler çok popülerdi. Onlara sahip olanlar, o dönem adeta altın değerindeki bu bebeklerle yaşıtlarına caka satardı. Yıllar geçti, zaman da oyuncaklar da değişti. Şimdiki çocuklar aklınıza gelen hatta gelmeyen her türlü oyuncağa kolayca ulaşabiliyor. Hal böyle olunca tek ve kişiye özel olanlar değer kazanıyor. Kimbilir belki de bu yüzden Amigurumi giderek popülerleşiyor. ‘O da ne?’ dediğinizi duyar gibiyiz. AmigurumiJaponların tığ veya şişlerle oyuncak örme sanatına verdikleri isim.
Tığ ya da şişle yapılan Amigurumi aslında örgü örenlerin iyi bildiği sık iğne diye tabir edilen tekniğin oyuncağa uyarlanmış hali. Sadece bebek değil tabii… Tavşandan ördeğe, küçük kızlardan şekerlere kısacası her şeyin örgüsünü yapıyor amigurumi meraklıları. İşi öyle ileriye götürenler var ki çizgi film kahramanlarının neredeyse birebir örgüsünü örmüşler. İnternet üzerinde neredeyse her dilde amigurumi örneklerinin verildiği siteler mevcut. El emeği, göz nuru ürünlerin satıldığı etsy.com ile fotoğraf paylaşım sitesi flickr.com’da bu işte uzmanlaşmış pek çok kişinin yaptığı çalışmaları bulabilirsiniz.
Bizde de meraklısı artıyor
Amigurumi ile ilgili Türkçe birçok site mevcut. Hayal arkadaşlarım ise amigurumi hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz Türkçe sitelerin başında geliyor. Amigurumi’ye yeni başlayanlara yol gösteren sitede amigurumi temel şemasıyla örgüde artırma ve eksiltmenin nerede yapılacağının mantığı anlatılıyor. Göz atmakta fayda var.
Betül Kuyumcu evde hobi olarak başlayıp işe dönüştürdüğü amigurumi örneklerinihttp://orguoyuncaklar.blogspot.com/ adresindeki blogunda sergiliyor. etsy’de gördüğü bir kolyeyi örerek işe başlayan Kuyumcu giderek profesyonelleşmiş. Kuyumcu’nun örgü konusundaki gelişimini de görebileceğiniz sitede yaptığı işleri zincir sayısından şiş numarasına kadar anlatıyor. Kuyumcu istenildiği takdirde kişiye özel oyuncaklar da yapıyor. Annelik, el becerileri, çocuklar konularından haberler içeren çocukla çocuk sitesinde de birçok örgü oyuncak örneği ve bunların yapılışı yer alıyor.
Evlat Çocuk Atölyesi ise amigurumi’yi profesyonel bir işe dönüştürenlerden. Özlem Er, Nesrin ve ZeynepUnutmaz adlı üç kuzenin bir araya gelerek kurdukları Evlat Çocuk Atölyesi’nde sipariş üzerine örgü bebekler yapılıyor. Kendilerine verilen fotoğraflardan yola çıkarak ördükleri bebekleri beş gün içinde tamamlayan kuzenler; saç tokası, ayakkabı ya da en sevdiğiniz giysinizi bile ördükleri bebeklere ekliyor. Ayrıca 10 MarifetBelgin Güven,  Anne Kaz ve Örgü Oyuncakçı Nine internet sitelerinden de örgü oyuncaklarla ilgili örnekler bulabilirsiniz.
Kaynak: Star Gazetesi, 14 Mart 2009

Hiç yorum yok: