12 Eylül 2010 Pazar

Kendi ayakları üzerinde duran kadınlar

Son 1.5 yıl içinde kadın sığınma evlerine yerleşen kadınların 403’ü meslek kurslarına giderek iş sahibi oldu. Kendi ayakları üzerinde duran kadınların yüzde 80’den fazlası eşlerinden boşanarak, yeni hayat kurdu.


ŞİDDET mağduru kadınların meslek edinmelerini hedefleyen proje olumlu sonuçlar verdi. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2009 yılında eşlerinden ve yakınlarından şiddet gören 2 bin 540 kadın sığınma evlerine konuk oldu. 2010 yılında ise yardım isteyerek bu kurumlara başvuran kadın sayısı 939 oldu. Bu kadınlardan meslek kurslarına katılan 403’ü işe yerleştirildi. Çocuk ve yaşlı bakımı, kuaförlük, manikür, dikiş, nakış ve ahşap boyama gibi konularda eğitim alan şiddet mağduru kadınlar, yeni hayatlarına başladı.
İşsiz, dayakçı eşe dönüyor
Verilere göre, kadın sığınma evlerinden ayrılarak işe yerleşen kadınların yüzde 64’ü eşinden boşanıp ayrı bir eve çıktı. Yüzde 21’i eşinden boşanarak, ailesinin yanına döndü. Eşiyle barışarak, evine dönen kadınların oranı ise yüzde 14 oldu. Yüzde 3’ü eşinden boşanarak ailesinin yanına döndü. İş sahibi olmayan kadınların büyük bölümünün dayakçı eşlerine dönmek zorunda kaldıkları ya da sığınma evlerinde uzun süre konuk edildikleri ortaya çıktı.
Psikolojik destek de veriliyor
DEVLET Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadına karşı şiddetle mücadelede ‘sıfır tolerans’ ilkesini benimsediklerini belirterek, şunları söyledi: “Kadınlara psikolojik desteğin yanı sıra insan hakları gibi ihtiyaç duydukları alanlarda eğitimler veriliyor. Okur-yazar olmayan kadınlara okuma-yazma öğretiliyor. Kadınların eşleri ya da aile üyelerinin de psikolojik destek almaları için rehberlik yapılıyor. Hukuki sorunlarına avukatlar aracılığıyla yardımcı olunuyor. Eşleri ya da aileleri ile ilişkilerinde patolojik sorunları bulunmayan, yalnızca iletişim sorunu olan ve geri dönebilecek durumdaki kadınlar için arabuluculuk yöntemi devreye giriyor.”

Hiç yorum yok: