16 Eylül 2010 Perşembe

Homeofis iş fikri: Kişiye özel çikolatalar

Üzerinde kişisel resimler olan ve özel mesajların yazdığı çikolataları mutlaka görmüşsünüzdür. Bir nişan ya da nikah töreninde nikah şekeri niyetine, belki de bir bebeğin hoşgeldin şekerlemeleri arasında rastlamış olabilirsiniz. Belki de bir bayram alışverişi için girdiğiniz mağazada size tutulan bayram şekerleri arasında mağazanın kendi logosuyla kaplı o çikolatalar dikkatinizi çekmişti.
Aslında hepsi aynı mantıktan geçerek karşımıza çıkıyor. Son dönemlerin trendi :“Kişiselleştirilmiş çikolatalar”
İşfikrim.org sitesi, tam da bu konuda birşeyler yazmaya karar verdiğimiz bir zamanda aşağıdaki bu haberi yayınlamış. Biz de size Homeofis çalışarak internetten online siparişle, kişiye özel çikolatalar hazırlayan ve işinde son derece başarılı olan Sevda Gücümen’in Smiling Chocolates markasından bahsetmek istiyorduk. Smiling Chocolates – Gülümseyen Çikolatalar markası Elit Çikolata’dan temin ettiği hazır çikolatalar ile bu işi 4-5 senedir yapıyor. Aşağıdaki yazıda ise çikolataları dışardan temin etmek yerine kendinizin hazırlayabileceği başka bir yöntemden bahsedilmiş.
Homeofis iş fikirlerine iyi bir örnek olacağını düşündüğümüz bu makaleyi sizlerle de paylaşmak istedik…
Çikolataya logo,slogan işlenmesi. Hedef: Şirket ve markalar
Amerika’da çikolata üzerine logo ve slogan işlemek kazançlı bir iş fikri ve özellikle bayan girişimcilerin gözdesi.
Örneğin, şirketinizde toplantınız var ve üyeler toplantıya katılacak. Çikolata yapımcısına siparişinizi veriyorsunuz. Yüz adet mesela.
Üretici oturuyor; bilgisayarda bir metin hazırlıyor. Şirketin logosunu da yerleştiriyor metne. Kalıplar, eski matbaacıların “hurufat” dediği dizgi harflerinin blok olarak tersten bağlanması şeklinde. Tek fark harflerin metalden değil; teflon kaplı plastikten olması. Bazı imalatçılar ise baskıyı değil “polikarbonat” kalıpları tercih ediyor. Her ikisinde de ayrıntılar çikolata üzerine aynen “hakkedilmiş” oluyor. Yani çikolata kütlesi üzerine oyuluyor ya da kalıba akıtılıyor.
Yeni bir girişim örneği
Bayan girişimcilerin başarıyla hayata geçirebilecekleri bir iş fikri. Çok büyük yatırım bütçesi de gerekmiyor. Başlangıçta öyle karmaşık makinelere gerek yok: Bir yoğurma ünitesi; ezme silindiri ve de kalıplar için gerekli materyal yeterli. Bilgisayar üzerinden kalıp hazırlanması ise işin bir başka kolay tarafı. Yani yeni teknikte harfleri dizmek yok. Basılacak görüntüyü Cad-Cam’ e verdiğinizde dişi konturlu stampa ya da hazır kalıp bir süre sonra elinizde.
Piyasada pastacılar ve çikolata meraklıları için ithal edilmiş “kuvertür” adı verilen hazır çikolata karışımları var. Blok ya da granül olarak yerli firmalar da üretiyor bunları. Önce blokları “benmari” usulüyle; yani sıcak su içine yatırılmış bir kapta istediğiniz kıvamda yumuşatıp; silindirden geçiriyorsunuz. Amaç kitleyi homojen hale getirip hava kabarcıklarını yok etmek.
Sonra, yumuşayıp belli bir kıvama gelen çikolatayı kalıplara döküyorsunuz. Yumuşatma işlemi elde edeceğiniz kıvama göre 27 dereceden başlayıp yukarı doğru gidiyor. Tam 37 derece akışkanlığın başladığı eşik. Ortamın sıcaklığı da önemli. Son işlem ise malum baskı işi.
http://www.evdeofis.com/wp-content/uploads/2009/03/choco.jpg
Pazarlama sorunu yok
Özellikle hedef kitleniz amblem, logo ve promosyon amaçlı faaliyetlerde şirket ya da reklâm ajansları. Bayram kutlamaları, kandiller, nişan ve nikâh gibi her yerde kullanılabilecek şık ve lezzetli objeleri yaratmak sizin sanat duyarlılığınıza kalmış. Standart baskıları hemen her yerde satma şansınız var. İsterseniz sipariş esasına göre de çalışabilirsiniz.
Görüntüleri şık ambalajla takviye etmek istiyorsanız eğer, biraz daha yatırım yapmanız gerekiyor. Önemli olan, üretimdeki incelikleri öğrenmek ve bunları defalarca prova ettikten sonra kendinize özgü en iyi imalat tekniğini bulmak.
Üretimde titiz çalışmak esas; ayrıntılara dikkat edildiği sürece kaliteli sonuçlar ortaya çıkıyor. Otomatik sistem ve makine yatırımı yapmadan önce işe el becerileriyle yön vermek en iyisi. Birkaç spatula, termometre, mikser ve benmari küveti başlangıç için yeterli. Sonra işin kendiliğinden büyüyüp gelişmesine geliyor sıra zaten.
İş fikri ilginizi çektiyse www.chocologo.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: