13 Kasım 2010 Cumartesi

Evden Çalışan Kadınlar

Hangi ev işleri yapılıyor?
BUNLARDAN ilk akla gelen tekstil... 1996 tarihli bir araştırmaya göre, tekstil firmalarının yüzde 40'ı evlere iş veriyor. Diğer sektörlerde evde iş yapan kadın sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Oyuncak parçalarının montajından paketlemeye, kibrit kutulamadan tükenmez kalem montajına kadar birçok iş, kadınlar tarafından evde yapılıyor.

Sosyal güvenceleri yok
GENEL OLARAK baktığımızda kendi hesabına, "parçabaşı" dikenler de var, bir patrona bağlı olarak çalışanlar da... Her iki grubun ortak yanı ise; herhangi bir sosyal güvencelerinin olmaması. Dünyaya baktığımızda, evde çalışan kadınların örgütlenmiş olduklarını görüyoruz.
Evde çalışan kadın örgütlerinin temsilcileri, "Türkiye'de ev eksenli çalışan kadın işçiler" adını taşıyan bir toplantı düzenliyor. BM Kadın Fonu tarafından desteklenen toplantı, 23-27 Ekim tarihlerinde İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilecek.
Toplantıda Afrika'dan, Hindistan'a birçok ülkeden kadınlar çalışmalarda yer alacak. ABD, İngiltere, Yunanistan, Hindistan, Portekiz ve Özbekistan'dan gelen kadın akademisyenlerin yanı sıra Türkiye'den Doç. Dr. Şemsa Özar, Prof Dr. Ferhunde Özbay, Ayda Eraydın ve Yıldız Ecevit de birer tebliği sunacaklar.

DÜNYADA NASIL?
TÜRKİYE'DE evde çalışan kadınların sosyal güvencesi yokken, dünyadaki kadınların durum da örgütlü oluşlarının dışında bizden farklı değil. Orada işler daha çeşitli. Örneğin İngiltere'nin bazı bölgelerinde kadınlar evde soğan doğrayarak para kazanıyor.
PORTEKİZ'E bağlı Madeira Adası'nda binlerce kadın evde sepet örerek hayatını kazanıyor.
HİNDİSTAN'DA ise evde yapılan işler arasında en yaygın olan tütsü.
Kadınlar  Evde çalışmak Evden çalışmak hakkinda aciklamalar Evde çalışmak Evden çalışmak konusunda bilgiler.

Hiç yorum yok: